​Gårdscafé öppet  lör 11-15 i September

Strutsar

Våra strutsar och framtidsplaner

Vi har ca 40 st strutsar i olika åldrar.

Vi kommer under året att försöka kläcka och föda upp struts kycklingar.

Så om vi lyckas så finns det även små strutsar att titta på.

Vårat mål är att ha ca 100 st strutsar till hösten.

Inom några år kommer vi att ha mellan100 − 200 st strutsar. Vårat mål är att kunna sälja struts kött till kunder och restauranger och butiker i närområdet. Strutsköttet är väldigt magert bara1,5% fett och köttet är rött i färgen och kan jämföras med oxfile​.

Om Strutsen

Fåglar är dagens dinosaurier och strutsen är deras nu levande närmaste släkting. Om man tittar på strutsarnas ben ser man att de är reptillika. I vingspetsarna kan man se klor på samma vis som en Arkeopteryx (Urfågel) hade. Strutsarna är världens största fågel och kan tack och lov inte flyga.

Strutsarna lägger ägg i perioder mellan april och september, då honan periodvis lägger ägg då kan de lägga varannan dag.De lägger ca 30 ägg per år. De första 12 månaderna växer strutsarna väldigt fort, som mest 1 cm per dag, och när de är ett år gamla så har de uppnått en höjd på över 2 m och som full vuxen ca 2,5 m Strutsarna kan bli väldigt gamla och världens äldsta struts blev hela 81 år i Sydafrika. Avelsdjuren i Sydafrika bli ca 40 år gamla. Hjärnan hos en struts är väldigt liten, ungefär som en valnöt. Däremot så ser strutsarna otroligt bra.

Maten består till stor del av gräs eller hö, men får komplement av havre och koncentrat. Strutsarna behöver stenar som dom också äta för att mala maten i magen.​

Strutsarna är revirhävdande djur, särskilt under parningstid. Man kan inte gå in till dem utan att ha med ett föremål så man blir längre än strutsen. Strutsar är inte så smarta så om man är längst bestämmer. Att springa ikapp med en struts är lönlöst eftersom den springer ca 60 km/h. Strutsen försvarar sig inte som många tror med näbben, utan det är deras farliga sparkar som är livshotande för fiender. De sparkar framåt lika hårt som en häst.

Göteborgs Äventyrscenter AB

Knipplebergsvägen 15

Hisings Backa

Tlf.:0707-29 00 55
goteborgsaventyrscenter@gmail.com

Kontakta oss

Hitta hit

Göteborgs Struts- och Äventyrscenter

Knipplebergsvägen 15, Hisings Backa​